Voedsel voor je geest?

Als je jezelf altijd wilt blijven ontwikkelen word je vanzelf nieuwgierig bij het lezen van zo’n boektitel. De eerste associatie is dat het boek informatie levert hoe je een mentaal voordeel kunt hebben als je bepaalde voedingsmiddelen gebruikt of bepaalde voedingsrichtlijnen volgt. Wat valt er te leren over de invloed van voedsel op geestelijk welzijn uit het boek Voedsel voor je geest?

Geplaatst op: 28 June 2019

Bodypositivity en fatshaming

Het lijkt erop dat uiterlijk steeds meer een belangrijke rol speelt voor (maatschappelijk) succes en psychisch welbevinden. Dat is best een lastig verschijnsel voor mensen die er anders uitzien dan de norm. Je kunt je afvragen of de norm dan wel voldoet, of dat er bijstelling nodig is van het “ideale lichaamsbeeld”. Is perfect echt perfect?

Geplaatst op: 21 June 2019

BRAVO voedings- en leefstijlboek

Leefstijl omvat meer dan eten en drinken en bewegen alleen. Het veranderen van de leefstijl is dan ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn talloze boeken met “handige tips” over geschreven, maar de eigenlijke verandering moet toch door iedereen zelf opgebracht worden. Dat is nog niet zo eenvoudig. Er is (zelf)inzicht voor nodig. Hoe kun je dat bereiken?

Geplaatst op: 13 June 2019

Dieet om kanker te genezen?

Op 28 mei 2019 werd een film vertoond waarin gesuggereerd wordt dat er een dieet bestaat waarmee kanker te genezen is. Dat lijkt erg veelbelovend. Wat houdt het in? Is dit een terechte claim of biedt dit valse hoop? Wat is de relatie tussen kanker en voeding? Kan voeding ingezet worden voor genezing van kanker of helpt het om kanker te voorkomen?

Geplaatst op: 29 May 2019

Van blog naar beurs

Soms wordt aan mij gevraagd wat het effect van een blog is. Er wordt veel over voeding geblogd op internet. Natuurlijk heeft niet iedere blog hetzelfde effect, maar bloggen zorgt voor interacties en (blijvende) contacten. Daarnaast zorgt het voor klandizie, schrijfopdrachten en het kan tot mooie inspirerende bijeenkomsten leiden die de gemeenschapszin kunnen vergroten zoals op 18 mei 2019.

Geplaatst op: 24 May 2019

Veranderde inzichten in gezondheid

De laatste decennia hebben er verschuivingen plaatsgevonden in de voedingswetenschap. Het kan voor professionals die zich beroepsmatig met voeding bezighouden lastig zijn om aan hun patiënten uit te leggen hoe het komt dat de inzichten nu anders zijn dan vroeger. De wetenschap wordt gewantrouwd en voeding is steeds meer een onderdeel van iemands identiteit. Hoe komt dat?

Geplaatst op: 3 May 2019