Vitamine C

Als er één voedingsstof is die vaak genoemd wordt voor het voorkomen van ziekten is het wel vitamine C. Het is dan ook niet zo vreemd dat dit vitamine ook al snel wordt genoemd als een mogelijke remedie tegen corona en als middel voor de behandeling ervan. Is vitamine C echt zo effectief in het voorkomen van infectieziekten of is het juist handig bij het behandelen ervan?

Geplaatst op: 17 April 2020

Het (verbreken van) vasten

Op dit moment lijkt de wereld verstild, door de opgelegde beperkingen om COVID-19 te voorkomen. Daarnaast is het ook de Goede Week, die traditioneel wordt gezien als de laatste vastenweek voor Pasen. De laatste jaren is er aandacht voor een vorm van vasten waarbij enkele dagen per week of een groot gedeelte van de dag niet wordt gegeten. Wat is hier de bedoeling van het vasten? En werkt het?

Geplaatst op: 9 April 2020

Preventief voedingsadvies tegen COVID-19?

Juist wanneer er een nieuwe ziekte rondwaart en er nog geen remedie is gevonden die afdoende is gaan mensen nadenken wat ze kunnen doen om te voorkomen dat ze ziek worden. Al snel worden er dan al allerlei huismiddeltjes benoemd ”die hun waarde kunnen bewijzen”, maar wat werkt er echt? Heeft het zin om extra vitamines te nemen? Of moeten we echt anders gaan eten?

Geplaatst op: 27 March 2020

Is obesitas een welvaartsziekte?

Op 4 maart was het wereld obesitas dag. Obesitas wordt ook wel gezien als een leefstijl gerelateerde ziekte. Daarmee lijkt het erop dat iemand zelf volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor het overgewicht, maar is dat wel realistisch in de obesogene omgeving waarin we leven? Ook wordt obesitas nog steeds aangeduid als een welvaartsziekte, maar is dat tegenwoordig nog wel zo?

Geplaatst op: 5 March 2020

Glycemische index voor iedereen gelijk?

Koolhydraatbronnen met een lage glycemische index worden aangeraden omdat ze voor een minder hoge stijging van het glucose in het bloed zorgen, maar klopt dat voor iedereen? Is het een juiste aanname dat de glycemische index voor iedereen hetzelfde is? Wat wordt er verstaan onder de glycemische index? Klopt dat wel met de wetenschappelijke bevindingen? Wat doen we als het anders blijkt te zijn?

Geplaatst op: 21 February 2020

Het onzichtbare leven

Micro-organismen hebben doorgaans niet zo’n beste naam. Naast de schadelijke, ziekteverwekkende soorten zijn er ook micro-organismen die het “goed met ons voor hebben”. Hoe terecht is het dat de belangstelling voor het darmmicrobioom toeneemt? Hoe schadelijk en heilzaam zijn antibiotica? En hoe zit het met keukenhygiëne? Een microbioloog en een wetenschapsjournalist doen een boekje open.

Geplaatst op: 14 February 2020