Ethiek binnen diëtetiek

In de vorige blog werd gesproken over de gedragscode voor diëtisten. Hieruit kan de indruk ontstaan zijn dat er binnen de gedragscodes alleen maar handelt om integriteit in het omgaan met industrie, maar een gedragscode strekt veel verder en staat bij veel meer onderwerpen stil, zoals het werken volgens evidence-based principes. Wat houdt dat nu eigenlijk in?

Geplaatst op: 1 November 2019

Ongesponsord advies?

Het gerucht gaat al langer dat voedingswetenschappers niet neutraal zijn en nu meldt Foodwatch dat diëtisten zich laten sponsoren. Dat is schokkend voor beroepsgroepen waar je als consument op denkt te kunnen vertrouwen. Zijn daar geen regels voor? Hoe wordt er gecontroleerd of deze nageleefd worden? Tijd voor en blik in de spiegel en opening van zaken te geven? Hoe wordt deze blog betaald?

Geplaatst op: 24 October 2019

Oerleefstijl

Nee, er mist geen letter in de titel van deze blog. Het gaat echt over leven in de oertijd. Er is al een aantal jaren belangstelling voor het Oerdieet en Paleovoeding. Sommige mensen kijken nog verder en houden het niet alleen bij voedingsaanpassingen maar pleiten voor een heel andere leefstijl die dichter bij die van de oermens ligt. Hoe ziet dat er dan uit en wat kunnen we er van leren?

Geplaatst op: 18 October 2019

Wetenschappelijk onderbouwd

Gezondheids- en voedingsclaims dienen wetenschappelijk onderbouwd te zijn, maar wat is dat eigenlijk? In de diëtetiek wordt ook wel gesproken over evidence based practice en over best practices, maar wat wordt daar mee bedoeld? Wat heeft de consument aan deze waarmerken? En hoe wordt een advies dan op individueel niveau vertaald?

Geplaatst op: 10 October 2019

Hart voor vrouwen

Trouwe lezers van deze blog weten dat het op 29 september Dress Red Day is. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Hart- en vaatziekten bij vrouwen gaan gepaard met andere verschijnselen dan bij mannen. In mei 2019 kwam er een boek uit waarin de verschijnselen van hart- en vaatziekten bij vrouwen wordt uitgelegd.

Geplaatst op: 26 September 2019

Nutriscore wel of niet

Het lijkt erop dat Nutriscore als voedselkeuzelogo ook in Nederland de voorkeur krijgt als opvolger van het Vinkje. Er is nog geen definitieve beslissing genomen. De Nutriscore zou de gezonde keuze gemakkelijker maken voor consumenten, maar voedingswetenschappers zijn niet overtuigd. Hoe kan de Nutriscore geschikt gemaakt worden voor Nederland?

Geplaatst op: 13 September 2019