Wie mooi wil zijn…

Bewegen en eten zijn twee belangrijke voorwaarden voor een goede gezondheid en ze kunnen bijdragen aan een goede lichaamssamenstelling. Daarvoor is het wel nodig dat je zorgt voor een juiste balans tussen voeding, beweging en ontspanning. Dat dit niet zo eenvoudig is wordt duidelijk in de film Fitgirl. Maar in hoeverre geeft deze documentaire de juiste informatie voor (vrouwelijke) bodybuilders?

Geplaatst op: 22 March 2019

Drinken we te weinig water?

Volgens een van de zorgverzekeraars drinken we dagelijks veel te weinig water. Daarnaast worden “we” in Nederland erop gewezen om na te gaan of een nieuwsbericht echt is of nep. Hoe doe je dat nu als consument als het om berichten over voeding gaat? Niet iedereen is wetenschappelijk geschoold en internet is een goudmijn en een schroothoop, maar hoe kun je hier goud van schroot onderscheiden?

Geplaatst op: 13 March 2019

Bulletproof koffie

Stel dat je van een bepaalde soort koffie gelukkiger wordt, nog beter functionerende hersenen krijgt, een dieet van intermitted fasting beter kunt volhouden en ook nog eens meer spiermassa krijgt…. Dat zou toch fantastisch zijn! Het verhaal gaat dat deze effecten echt bereikt kunnen worden door het drinken van bulletproof koffie. Alweer een mooie belofte of weer een nieuwe misleiding?

Geplaatst op: 7 March 2019

Voedselvaardigheden: maaltijdplanning

Voedselvaardigheden omvatten niet alleen het inkopen van voedingsmiddelen en het lezen van etiketten, maar ook het plannen van maaltijden. Wie gezond wil eten moet de voedingsmiddelen op de juiste manier bewaren. Daarnaast zijn hygiënisch werken en goede kookvaardigheden van belang voor een gezonde en smakelijke maaltijd. Gezond, voldoende en lekker genieten zijn daarbij sleutelbegrippen.

Geplaatst op: 14 February 2019

Voedselvaardigheden verbeteren: inkoop

De vorige week heb je kunnen lezen dat de Canadese overheid in hun Richtlijnen Goede Voeding ook inzet op het verbeteren van voedselvaardigheden van de bevolking. Ook de Nederlandse consument kan gezondheidswinst boeken als hij zijn voedselvaardigheden vergroot. Daarom vind je in deze blog ook een paar handige tips voor de inkoop. Volgende week kijken we naar de maaltijdplanning.

Geplaatst op: 7 February 2019

Melk niet meer nodig?

Canada heeft melk niet meer opgenomen in hun Richtlijnen Goede Voeding volgens een bericht in Nederlandse media. Ook zouden de Canadezen het advies krijgen om minder vlees te eten. Wat is hier de ratio achter? Klopt dit bericht wel? En welke eiwitbronnen worden er dan aangeraden in plaats van melk en vlees? Hoe verhouden deze richtlijnen zich tot de Nederlandse versie?

Geplaatst op: 31 January 2019