Meer aandacht voor preventie, sport en voeding?

Op 10 oktober werd het nieuwe regeerakkoord van het kabinet Rutte III bekend gemaakt. In dit beleidsplan wordt aangegeven dat er meer geld beschikbaar komt voor preventie, voor voedselveiligheid en sport. Dat lijkt goed nieuws, maar het moet nog wel allemaal gerealiseerd worden. Bovendien wordt er veel verwacht van eHealthtoepassingen. Hoe is dit te combineren en te realiseren?

Geplaatst op: 12 October 2017

Biologische klok en lichaamsgewicht

Op 2 oktober werd bekend dat de Nobelprijs voor geneeskunde werd gewonnen voor onderzoek naar de biologische klok. Nu is al wat langer bekend dat te weinig slaap kan leiden tot overgewicht, maar ook het steeds verschuiven van dag- en nachtritme kan ook overgewicht en zelfs tot verstoorde bloedwaarden voor glucose en vetten leiden. Hoe komt dat eigenlijk?

Geplaatst op: 6 October 2017

Mondgezondheid voor gezond hart

Op 29 september is er in Nederland aandacht gevraagd voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dat gebeurt door middel van Dress Red Day. Bij hartgezondheid wordt er vaak alleen aan voeding, roken en beweging gedacht. De laatste jaren wordt ook de gezondheid van het gebit steeds vaker gelinkt aan hart- en vaatziekten. Hoe kun je het risico op hart en vaatziekten verlagen door een goed gebit?

Geplaatst op: 29 September 2017

Honing, ahorn, en agave natuurlijker dan suiker?

Je kent het vast wel: mensen die erbij zweren dat ze zonder suiker door het leven gaan omdat dat beter is voor de gezondheid. Maar wanneer je dan een kopje thee met ze drinkt komen er alternatieven uit de kast, zoals honing, ahornsiroop, agavesiroop en palm- of kokospalmsuiker. Hoe gezond zijn deze suikeralternatieven eigenlijk ten opzichte van suiker?

Geplaatst op: 21 September 2017

Hoe kies je het juiste voedingssupplement?

Door de jaren heen is gebleken dat het gebruik van voedingssupplementen door topsporters nogal eens tot “nare consequenties” kan leiden. Het wordt ook steeds duidelijker dat ook gewone consumenten vervelende effecten kunnen ondervinden van het gebruik van voedingssupplementen. Hoe kunnen de nare consequenties en vervelende bijwerkingen het beste worden voorkomen?

Geplaatst op: 14 September 2017

FODMaP-dieet effectief bij buikklachten?

Sinds een paar jaar wordt er vaker geschreven over het FODMaP-dieet. Deze voedingswijze zou in sommige gevallen een goede remedie kunnen zijn voor mensen die aan het Prikkelbaar Darm Syndroom lijden. Hoewel het FODMaP-dieet niet echt bedoeld is voor sporters, zijn er vast wel sportievelingen die last hebben van het prikkelbaar darmsyndroom die mogelijk baat kunnen hebben bij deze voedingsadviezen.

Geplaatst op: 7 September 2017