Energydrinks geschikt voor sporters en jongeren?

Er is nogal wat reuring over het gebruik van energydrinks met cafeïne door jongeren tot 18 jaar. Naast deze energydrinks met cafeïne zijn er ook energydrinks zonder cafeïne, maar deze leveren veel suikers en zijn bedoeld voor sporters. De energydrinks met cafeïne zijn zowel met en zonder suiker verkrijgbaar. Zijn deze dranken geschikt voor jongeren en sporters?

Geplaatst op: 12 July 2018

Mensen hebben gezegd...

Je kent dat vast wel. Van die geruchten en verhalen die steeds weer de kop opsteken, maar waarvan de oorsprong vaak moeilijk te achterhalen is. Ze worden soms bekrachtigd en soms weerlegd. Toch blijven ze steeds weer terugkomen. Zo verschijnen er veel boeken over voeding, maar soms is er een pareltje die geruchten ontrafelt en dat mag best eens onder de aandacht worden gebracht.

Geplaatst op: 5 July 2018

Een gezond vooruitzicht?

Er was weinig over te lezen in de kranten. Het werd ook niet besproken in de actualiteitenrubrieken op radio en televisie, maar deze en vorige week zijn er twee rapporten uitgebracht die ons allemaal aangaan. Het betreft de “Volksgezondheid toekomst verkenning 2018” en het rapport “Gezondheid en langer doorwerken”. Wat betekenen deze rapporten voor gezondheidsprofessionals en consumenten?

Geplaatst op: 28 June 2018

Misleidende etiketten gedoogd?

Heb je dat ook wel eens dat je bij het lezen van  etiketten sterk twijfelt aan de eerlijkheid van de producent? Er wordt veel beloofd, maar klopt het verhaal aan de buitenkant ook echt met wat het product aan de binnenkant bevat? Volgens de Europese Verordeningen zou dat wel moeten, maar toch staat er nog steeds informatie verpakkingen waardoor de consument op het verkeerde been wordt gezet.

Geplaatst op: 15 June 2018

Nieuwe leefstijlrichtlijnen?

Op 24 mei 2018 zijn de nieuwe richtlijnen voor voeding en beweging voor het voorkomen van kanker gepresenteerd. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het World Cancer Research Fund (WCRF). De Richtlijnen werden op drie plaatsen tegelijkertijd geïntroduceerd door medewerkers van het WCRF. Waarin verschillen deze richtlijnen met de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding en de beweegrichtlijnen?

Geplaatst op: 7 June 2018

Weg met geharde vetten!

Er wordt al langer gewaarschuwd om transvetten te vermijden, maar de strijd tegen dit type vetten wordt nu nog serieuzer aangepakt. Wat zijn transvetten? Welke voedingsmiddelen bevatten transvetten? Hoe luidt het huidige advies tegen transvetten? Hoe zit het met voedingsmiddelen die van nature al transvetten bevatten? Wat kun je zelf nu al doen om minder transvet binnen te krijgen?

Geplaatst op: 17 May 2018