Nutriscore wel of niet

Het lijkt erop dat Nutriscore als voedselkeuzelogo ook in Nederland de voorkeur krijgt als opvolger van het Vinkje. Er is nog geen definitieve beslissing genomen. De Nutriscore zou de gezonde keuze gemakkelijker maken voor consumenten, maar voedingswetenschappers zijn niet overtuigd. Hoe kan de Nutriscore geschikt gemaakt worden voor Nederland?

Geplaatst op: 13 September 2019

Groenten uit zee

Bij “voedsel uit zee” denken we meestal aan vis, daarna een tijdje niets en dan komen de schaal en schelpdieren. Toch biedt de zee nog meer producten die aan de menukaart toegevoegd kunnen worden. Let er wel op om er niet te veel van te nemen, omdat dit ook bepaalde nadelen kent. Het gaat om algen en wieren en de bekendere zeekraal en lamsoor. Maar hoe eet je ze?

Geplaatst op: 5 September 2019

Eten, gezondheid en blessurepreventie

Als sporters goed presteren worden ze gehuldigd en krijgen ze veel positieve aandacht in de media. Als een sporter minder goed presteert worden er vaak  (te) snel allerlei conclusies getrokken waarbij de personen die dit doen niet gehinderd worden door kennis van zaken. Hoe zit het met sport, gewicht, lichaamssamenstelling, plezier en presteren in de sport?

Geplaatst op: 22 August 2019

FODMaP-boek uitgebreid

Het is alweer twee jaar geleden dat er een boek uitkwam waarin een vertaalslag werd gemaakt van het originele Australische FODMaP naar Nederlandse voedingsgewoonten. Inmiddels is er een tweede herziene druk van dit boek verschenen. Hoewel de omslag en de auteurs dezelfde zijn, is de inhoud verschillend. Is het terecht dat de eerste druk alweer werd herzien? En waarom dan?

Geplaatst op: 9 August 2019

Verzadigd vet gezond of juist niet?

Het rommelt al enkele jaren in de verzadigd-vet-discussie: Terwijl de een het verzadigd vet demoniseert, omdat het hart en vaatziekten zou veroorzaken, roept de ander dat het juist gezond is. Hoe zit het nu met het Nederlandse voedingsadvies voor verzadigd vet? Wat wordt er door de meest gezaghebbende organisaties geadviseerd? Ligt de waarheid over het verzadigd vet in het midden?

Geplaatst op: 1 August 2019

Duurzaam koel drinken

Na 75 jaar is het warmterecord in Nederland uiteindelijk toch verbroken. Op 25 juli 2019 werd het namelijk 40,7⁰C in Gilze-Rijen. De mens is niet zo goed bestand tegen zulke hoge temperaturen. Het is belangrijk om vooral voldoende te drinken. Wat drinkt Nederland zoal en wat kunnen we daarin verbeteren om gezond te blijven en rekening te houden met duurzaamheid bij de vochtkeuze?

Geplaatst op: 26 July 2019