Nieuwe voedingsnormen

Op 18 september zijn de nieuwe normen voor de inname van vitamines en mineralen voor Nederland bekend gemaakt. Zijn daarmee alle andere documenten over voeding die eerder uitgegeven werden achterhaald? Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige voedingsnormen? Wat betekent dit voor de consument en voedingsprofessional?

Geplaatst op: 20 September 2018

Gezond eten met smaak

Afgelopen week werd er aangegeven dat gezond eten minder smaakvol is. Dat is een teleurstellende mededeling voor mensen die graag ook lekker eten, maar gezond willen blijven. Tegelijkertijd roept dat dan de volgende vragen op: Waardoor wordt dat veroorzaakt? Is er wat aan te doen? Hoe kan de consument geholpen worden om gezonde voeding smakelijker te maken.

Geplaatst op: 13 September 2018

Kansrijke preventie

De overheid wil het percentage Nederlanders dat aan overgewicht en diabetes type 2 lijdt verminderen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) geeft aan dat er meer resultaat voor preventie geboekt kan worden door preventie-activiteiten te richten op groepen waar de meeste gezondheidswinst te behalen is. Over welke mensen hebben we het dan en waar hebben ze dan behoefte aan?

Geplaatst op: 6 September 2018

Nieuwe aanpak preventie?

Nog een paar weken en dan wordt er meer bekend over het preventieakkoord voor de komende jaren. Toch is er al uitgelekt dat alcoholhoudende dranken duurder worden en suikervrije dranken goedkoper worden, aldus de kranten van 30 augustus 2018. De reden is dat overgewicht moet worden aangepakt en de problemen die gepaard gaan met alcoholmisbruik. Waarom wordt er juist ingezoomd op suiker en alcohol?

Geplaatst op: 31 August 2018

Jong-leren met voeding

Als het over voeding gaat is de kreet “De keuze is reuze” wel een rake typering. We worden dagelijks aan vele prikkels blootgesteld om ons te verleiden tot eten en drinken. Daarnaast is er ook een toename van informatie op het gebied van voeding, maar de betrouwbaarheid daarvan wisselt sterk. Is het een kwestie van Jongeleren met voeding of Jong leren over voeding?

Geplaatst op: 23 August 2018

Supplement: ja of nee?

Sporters willen vooral optimaal kunnen presteren, maar hoe kunnen zij het beste besluiten of zij een voedingssupplement nodig hebben? Van verschillende voedingssupplementen wordt beweerd dat je er beter van gaat presteren en van andere dat je een betere weerstand hebt tegen ziekten of dat je er sneller van hersteld na een training maar hoe weet je nu als atleet wat handig is?

Geplaatst op: 16 August 2018