Weg met geharde vetten!

Er wordt al langer gewaarschuwd om transvetten te vermijden, maar de strijd tegen dit type vetten wordt nu nog serieuzer aangepakt. Wat zijn transvetten? Welke voedingsmiddelen bevatten transvetten? Hoe luidt het huidige advies tegen transvetten? Hoe zit het met voedingsmiddelen die van nature al transvetten bevatten? Wat kun je zelf nu al doen om minder transvet binnen te krijgen?

Geplaatst op: 17 May 2018

Fatshaming of vette pech?

De druk van het uiterlijk is een bekend fenomeen. Het slankheidsideaal lijkt steeds dwingender te worden. Het gaat daarbij niet zo zeer om gezondheidsoverwegingen, maar cosmetische overwegingen. Afgelopen week was het de anti-dieetdag. Niemand kiest er namelijk bewust voor om dik te zijn. Maar hoe kan de verbinding naar een gezonde leefstijl worden gemaakt? Meer empathie is de sleutel.

Geplaatst op: 9 May 2018

Ga voor kleur

Wist je dat plantaardig voedsel ook gelijk meer kleur aan je maaltijden geeft? Daarnaast levert het meer (smaak)variatie en het is goed voor het milieu. Je kunt een mooi begin maken door meer groente te eten. Voor de meeste mensen is het lastig om aan de aanbevolen hoeveelheden voor groenten  te voldoen, maar er is nu een kookboek met achtergrondinfo die hierbij kan helpen.

Geplaatst op: 3 May 2018

Groente, een luxeartikel?

Je hoeft niet eens moeite te doen om berichten te vinden die elkaar tegen spreken: De gemiddelde Nederlander moet meer groente en fruit eten. Toch werd de btw voor groente en fruit op 1 april (geen grap) in Nederland verhoogd van 6 naar 9%. Hoe kan de overheid dit rijmen met de eigen ambities om mensen gezonder te laten leven? Wat kan er gedaan worden om gezonde voeding aantrekkelijker te maken?

Geplaatst op: 26 April 2018

Groente op recept?

Eigenlijk weten we dit al langer, maar het is goed dat het nu ook door anderen wordt erkend. Er wordt te weinig groente gegeten maar met de hoeveelheid suiker kan het wel wat minder. Daarnaast is er op andere terreinen van de leefstijl ook nog gezondheidswinst te boeken. Er is sinds een paar jaar een initiatief van artsen om zich hier actiever in op te stellen, maar is dat voldoende?

Geplaatst op: 20 April 2018

Vet snel of vet traag?

Op 8 april vindt de Rotterdam Marathon plaats. Wat is wijsheid met betrekking tot het eten van koolhydraten? Vroeger werd er ingezet op het stapelen van koolhydraten, maar sommigen vertellen dat je ook prima marathons kunt lopen op vet. Vet is compact, maar van koolhydraten wordt beweerd dat ze tot een snellere eindtijd kunnen leiden. Hoe zit het eigenlijk?

Geplaatst op: 5 April 2018