Algemene richtlijnen bindend?

Elke keer wordt bij het vergelijken van een nieuw populair dieet verwezen naar de Schijf van Vijf en de Richtlijnen Goede Voeding. Is dat altijd terecht? Hoe wordt er in de praktijk omgegaan met algemene richtlijnen voor voeding en voor diëten bij ziekten? Is een diëtist verplicht om zich altijd te conformeren aan algemene voedingsrichtlijnen? En hoe zit het met dieetbehandelingsrichtlijnen?

Geplaatst op: 15 November 2018

Voedingsonderzoek lezen

In november wordt Nederland door de boekenbranche aangemoedigd om te lezen en dit jaar is het thema “Voeding". Over voeding wordt veel geschreven, maar niet alles is even goed onderbouwd. Om onderscheid te maken tussen feit en fictie is het goed kunnen lezen van onderzoeksverslagen belangrijk. En laat daar nu ook al een tijdje een boek voor op de markt zijn.

Geplaatst op: 9 November 2018

Het Pioppi-dieet

Op dit moment ligt er alweer een nieuwe bestseller op dieetgebied in de schappen: Het Pioppi-dieet. Het boek belooft de lezer dat hij/zij in 21 dagen kan afvallen en het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen kan verlagen. Wat zijn de belangrijkste principes van dit dieet en hoe komt het dat het zoveel belangstelling trekt? Hoe werkzaam is dit dieet?

Geplaatst op: 2 November 2018

Minder kanker door biovoeding?

Aan het eten van biologische voeding worden veel gezondheidsvoordelen toegedicht. In Nederland is kanker een van de belangrijkste doodsoorzaken. Vandaar dat er bij het opstellen van de Richtlijnen Goede Voeding ook gekeken is naar relaties tussen voeding en kanker. Toch werd biologische voeding daarin niet specifiek benoemd. Is dat terecht?

Geplaatst op: 26 October 2018

Supplementen nodig via internet?

Gemak dient de mens, maar dat wil niet zeggen dat je met gemak ook de beste resultaten boekt.  Komt dat omdat het gemakkelijker is om een pilletje in je mond te stoppen dan een goed samengestelde maaltijd te eten? Of zijn er andere motieven voor het gebruik van supplementen? Kunnen supplementen een goede maaltijd vervangen? Hoe veilig is het om supplementen via internet aan te schaffen?

Geplaatst op: 18 October 2018

Gezondheid- of ziekenzorg?

Vanaf 1 januari 2019 wordt de gecombineerde leefstijlinterventie door de ziektekostenverzekeraar vergoed. Daarmee lijkt het dat er eindelijk meer geïnvesteerd gaat worden in preventie. Is deze interventie bedoeld voor mensen die hun gezondheid willen behouden? Of is het juist bedoeld voor mensen met overgewicht en een daaraan gerelateerde ziekte? Wat betekent dat voor voedingsadvisering?

Geplaatst op: 10 October 2018