Preventief voedingsadvies tegen COVID-19?

Juist wanneer er een nieuwe ziekte rondwaart en er nog geen remedie is gevonden die afdoende is gaan mensen nadenken wat ze kunnen doen om te voorkomen dat ze ziek worden. Al snel worden er dan al allerlei huismiddeltjes benoemd ”die hun waarde kunnen bewijzen”, maar wat werkt er echt? Heeft het zin om extra vitamines te nemen? Of moeten we echt anders gaan eten?

Geplaatst op: 27 March 2020

Is obesitas een welvaartsziekte?

Op 4 maart was het wereld obesitas dag. Obesitas wordt ook wel gezien als een leefstijl gerelateerde ziekte. Daarmee lijkt het erop dat iemand zelf volledig verantwoordelijk kan worden gehouden voor het overgewicht, maar is dat wel realistisch in de obesogene omgeving waarin we leven? Ook wordt obesitas nog steeds aangeduid als een welvaartsziekte, maar is dat tegenwoordig nog wel zo?

Geplaatst op: 5 March 2020

Glycemische index voor iedereen gelijk?

Koolhydraatbronnen met een lage glycemische index worden aangeraden omdat ze voor een minder hoge stijging van het glucose in het bloed zorgen, maar klopt dat voor iedereen? Is het een juiste aanname dat de glycemische index voor iedereen hetzelfde is? Wat wordt er verstaan onder de glycemische index? Klopt dat wel met de wetenschappelijke bevindingen? Wat doen we als het anders blijkt te zijn?

Geplaatst op: 21 February 2020

Het onzichtbare leven

Micro-organismen hebben doorgaans niet zo’n beste naam. Naast de schadelijke, ziekteverwekkende soorten zijn er ook micro-organismen die het “goed met ons voor hebben”. Hoe terecht is het dat de belangstelling voor het darmmicrobioom toeneemt? Hoe schadelijk en heilzaam zijn antibiotica? En hoe zit het met keukenhygiëne? Een microbioloog en een wetenschapsjournalist doen een boekje open.

Geplaatst op: 14 February 2020

Apps en activitytrackers

Ze worden steeds vaker gebruikt om de gezondheid te monitoren: apps en activitytrackers. Wat is het nut van apps en activitytrackers voor de gemiddelde consument en voor sporters? Hoe wordt de kwaliteit van deze apps gecontroleerd? Hoe weet je eigenlijk of de app een goede kwaliteit heeft? En wat wordt er dan bedoeld met een goede kwaliteit? Welke apps en activitytrackers zijn aan te raden?

Geplaatst op: 7 February 2020

Eten in aandacht

Afslanken staat al jarenlang in de top vijf van goede voornemens maar het is voor veel mensen een synoniem voor afzien. Gewicht verliezen en toch blijven genieten van de geneugten des levens lijken in strijd met elkaar. Toch hoeft dat niet zo te zijn want met meer aandacht voor je voeding kun je blijven genieten en toch aan een gezondere leefstijl werken. Hoe werkt dat dan?

Geplaatst op: 31 January 2020