Het onzichtbare leven

Micro-organismen hebben doorgaans niet zo’n beste naam. Naast de schadelijke, ziekteverwekkende soorten zijn er ook micro-organismen die het “goed met ons voor hebben”. Hoe terecht is het dat de belangstelling voor het darmmicrobioom toeneemt? Hoe schadelijk en heilzaam zijn antibiotica? En hoe zit het met keukenhygiëne? Een microbioloog en een wetenschapsjournalist doen een boekje open.

Geplaatst op: 14 February 2020

Apps en activitytrackers

Ze worden steeds vaker gebruikt om de gezondheid te monitoren: apps en activitytrackers. Wat is het nut van apps en activitytrackers voor de gemiddelde consument en voor sporters? Hoe wordt de kwaliteit van deze apps gecontroleerd? Hoe weet je eigenlijk of de app een goede kwaliteit heeft? En wat wordt er dan bedoeld met een goede kwaliteit? Welke apps en activitytrackers zijn aan te raden?

Geplaatst op: 7 February 2020

Eten in aandacht

Afslanken staat al jarenlang in de top vijf van goede voornemens maar het is voor veel mensen een synoniem voor afzien. Gewicht verliezen en toch blijven genieten van de geneugten des levens lijken in strijd met elkaar. Toch hoeft dat niet zo te zijn want met meer aandacht voor je voeding kun je blijven genieten en toch aan een gezondere leefstijl werken. Hoe werkt dat dan?

Geplaatst op: 31 January 2020

Minder zout en minder suiker

Een grote supermarkt vertelt in paginagrote advertenties dat ze haar klanten helpt om gezonder te eten, maar is dit wel terecht? Er zijn toch ook afspraken gemaakt met de voedingsindustrie die hieraan bijdragen? Wat is het effect van deze productverbeteringen? En klopt het dat alleen die grootgrutter bijdraagt aan een gezonder eetpatroon voor Nederlanders?

Geplaatst op: 24 January 2020

Theedrinkers leven langer gezond

Voor de theeleuten is dit natuurlijk prachtig nieuws wat we graag horen en lezen, maar klopt de berichtgeving wel? Is dit een bevestiging van de Nederlandse adviezen over thee? Wat zijn dan de gezondheidseffecten van thee? En hoeveel kun je er dan het beste van gebruiken? Zijn alle theesoorten aan te raden?

Geplaatst op: 17 January 2020

Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde

De verhalen komen vaker in de media: met leefstijl kunnen we onze gezondheid positief en negatief beïnvloeden. De laatste decennia kwamen er ook meer onderzoeksresultaten waarin bevestigd werd dat leefstijl zelfs kon helpen om ziekten te genezen, maar weten we al voldoende om leefstijlgeneeskunde volledig te benutten?

Geplaatst op: 10 January 2020