Smoothie en groentespread bron van gezondheid?

De Nederlander eet gemiddeld te weinig groente en fruit. Nu wordt er al wel van alles bedacht om mensen te verleiden om meer van deze producten te nemen. Meestal wordt er dan uitgegaan van het gehele product, maar tegenwoordig zijn ook andere varianten in opmars. De smoothies zijn doorgaans redelijk bekend, maar er zijn ook smeerbare groenten. Zijn deze producten echt gezond?

Geplaatst op: 14 December 2017

Chocolade gezonde guilty pleasure?

December is de maand waarin er waarschijnlijk meer chocolade wordt gegeten dan in andere maanden. In Nederland beginnen we al met Sinterklaas en dan volgt nog de kerst. Nu gaan er geruchten dat chocolade gezond is, maar waar bestaat het uit? Welke gezondheidseffecten worden er geclaimd? En gelden deze gezondheidseffecten dan voor alle soorten chocolade?

Geplaatst op: 7 December 2017

Nog meer Goud op je bord

In de herfst van 2011 werd het kookboek Goud op je bord uitgebracht. Het boek wordt door menigeen die in de sport werkzaam is aangeraden vanwege de eenvoudige recepten. De gerechten passen goed in de voeding voor een topsporter, maar ook de recreant kon hier al zijn voordeel mee doen. Inmiddels is deel 2 van Goud op je bord uitgekomen. Gelden al deze lovende kwalificaties ook voor deel 2?

Geplaatst op: 30 November 2017

Dansen is (top)sport

Bij dansen wordt tegenwoordig al snel aan danceparty’s gedacht, maar er is meer in de wereld van de dans. Denk bijvoorbeeld aan stijldansen en ballet. Dansers die op topniveau presteren zijn echte topsporters. Voor een danseres/dansdocent die ook diëtetiek studeerde was dat een aanleiding om een sportkookboek te schrijven.

Geplaatst op: 23 November 2017

Eet als een atleet

Dat is het beste advies voor een sporter als je ervan uit gaat dat elke sporter gezond eet. Hoe ziet een dagmenu van een sporter er uit? Komt dat overeen met een gezonde voeding? Zijn er voor elk type sport andere adviezen nodig? Wat is de meerwaarde van voedingssupplementen en sportvoedingspreparaten? Dat zijn de thema’s die aan de orde komen in het boek “Eet als een atleet”.

Geplaatst op: 16 November 2017

Eiwit ins en outs

Eiwitten zijn voedingsstoffen die al langer in de belangstelling staan. Er wordt van alles over gezegd, zoals: wie afvalt heeft meer eiwitten nodig en dat geldt ook voor alle sporters. En wat te denken van de opmerking dat vegetarische en veganistische sporters geen indrukwekkende fysiek kunnen ontwikkelen omdat ze minder/geen dierlijke producten eten, maar klopt dat wel?

Geplaatst op: 9 November 2017