Naturel, nostalgie?

Het winkelschap zuiveldrankjes met smaakjes wordt groter en gevarieerder. De  vruchtensmaakjes met suikers en zoetstoffen domineren de voorraad, terwijl  eerlijke naturel drinkyoghurts en kwark naturel steeds vaker weggesaneerd worden omdat er geen vraag naar zou zijn. Zijn die vruchtendrankjes  gezond, vraagt de consument er om, is het marketing of is er nog wat anders aan de hand?

De verpakker vertelt…

Op 7 juni 2013 berichtte Tetra Pak, de verpakker van melkproducten, dat de vraag naar smaakjesmelk van 2012 tot 2015 zal verdubbelen, terwijl de vraag naar “gewone witte melk” minder toeneemt. Volgens Tetra Pak kiest de consument in de ontwikkelingslanden vaker voor melk met een smaakje, omdat daar een grotere behoefte is aan voedzame melkproducten. Door de verstedelijking, de groeiende welvaart en de jachtige leefstijl zou er een grotere vraag zijn naar zuiveldranken met smaakjes in handige meeneemverpakkingen. De consument is nieuwsgierig naar ongebruikelijke smaken, zoals cappuccino en mokka, en wil verrassende eet- en drinkervaringen opdoen om even te ontsnappen uit de alledaagse sleur in tijden van economische tegenspoed.
Volgens Tetra Pak zijn vooral China en de verenigde Staten een belangrijke groeimarkt voor deze nieuwe melkdranken.

Vreemde redenering

Toch vreemd als je bedenkt dat Chinezen vaak last hebben van lactose-intolerantie en deze melkdranken bevatten evenveel lactose als gewone melk. In de Verenigde Staten is obesitas nog een veel groter probleem dan in Nederland, terwijl deze melkdranken erg veel suiker bevatten. Het argument “kiezen voor gezonde voeding” lijkt hier dus niet van toepassing.
“Gewone witte melk” en gefermenteerde melkproducten zonder smaaktoevoegingen kunnen ook prima in handige meeneemverpakkingen worden verpakt. Het is niet nodig om een smaakje aan de melk toe te voegen om het in handige meeneemverpakkingen te kunnen verkopen.
Is de consument echt nieuwsgierig naar deze ongebruikelijke smaken en is hij/zij niet in staat om deze melkdranken zelf te maken? Melk met smaakjes is duurder per liter dan “gewone witte melk” en in tijden van economische recessie hebben de meeste mensen minder te besteden. Het zijn dus vreemde redeneringen die Tetra Pak bezigt…

Vinkje is weggevlogen  

Vaak wordt er een vruchtensmaak aan de melk toegevoegd. Naast de “gewone witte melk” worden ook de gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt(dranken) en kwark met vruchtensmaakjes en suiker of zoetstoffen verrijkt. Veel van deze zuivelproducten leveren twee tot vier keer zoveel suiker als de naturelle variant. Het aandeel vruchtensap is vaak te verwaarlozen en bij de voedingswaardedeclaratie wordt vitamine C niet vermeld, terwijl fruit een belangrijke bron is van dit vitamine. Sterker nog: zelfs het (dubieuze) vinkje is van het pak afgevlogen!

Genetisch gemanipuleerde koeien?

Langzamerhand worden de schappen gevuld met vruchtenyoghurts waar een smaakje aan toegevoegd wordt terwijl de kritische consument in sommige winkels nauwelijks magere kwark naturel kan kopen. Onlangs stopte Campina de productie van Yomild Naturel, omdat er geen vraag naar zou zijn. Yomild bestaat uit weidemelk waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd die voor de kenmerkende fris-rinse smaak zorgen. Op de verpakking staat vermeld dat het 100% puur is, maar dat staat ook op de varianten met een vruchtensmaak.
100% puur krijgt hier een vreemde betekenis, want in de veertig jaar dat mijn vader melkveehouder was is er bij ons thuis nooit een koe geweest die melk met vruchtensmaak produceerde. Tot op heden heb ik ook nog niet gehoord/gelezen dat de wetenschappers er in geslaagd zijn om genetisch gemanipuleerde koeien te fokken die melk met vruchtensmaak geven.
Nee, de melk wordt nog steeds zo geproduceerd als in dit filmpje.

Naturel wordt nostalgie

Omdat het mijn nieuwsgierigheid prikkelde waarom Yomild naturel uit de schappen verdwijnt nam ik contact op met Campina.
Ja, er is steeds minder vraag naar de naturelle variant, maar ik was niet de enige (kritische) consument die ernaar geïnformeerd heeft. Nee, ze konden het niet veranderen, want de marketingafdeling heeft beslist dat productie niet rendabel is. Ja, dat geldt ook al een paar jaar voor de Vifit naturel, terwijl deze juist aangeprezen werd vanwege de probiotica. Vifit is nog wel in de handel met een vruchtensmaak (en veel suiker). Ja, obesitas is ook in Nederland een probleem, maar als de mensen geen producten zonder smaakje willen gebruiken, wat moet de fabrikant dan?

Meer vraag naar biologisch

Mensen kiezen vaker voor biologische voeding. Voor Campina en andere voedselproducenten ligt hier een kans om hierop in te haken door een reclamecampagne voor de “gewone witte melkdranken zonder smaakje”, oftewel gaan voor 100% puur naturel. Dan wordt Campina van suikerkampioen weer zuivelkampioen. Het gebruik van zuivel moet natuurlijk niet worden overdreven. Een halve liter naturelle zuiveldranken per dag is voor de meeste mensen echt voldoende. En die vruchtjes zijn puur ook veel lekkerder en gezonder.


Geplaatst door Anneke Palsma op 25 July 2013

4 reacties

duurzame dietist

No nonsense eten is voor de consument niet sexy. Het brengt ons wel terug naar de basis: vers koken. Wij laten onze kinderen het liefst water drinken, zoon drinkt graag gewone melk. Uitzonderingen mogen er ook zijn: dochter houdt van chocomel-met suiker. Het lijkt alsof slowfood voorbehouden is aan een beperkte groep. Alleen leergierige, actieve en kritische consumenten profiteren op deze manier van een duurzaam gezonde leefstijl. Groet van Liesbeth

7 August 2013 12:19


Anneke Palsma

Op zich is het drinken van een met suiker gezoete melkdrank niet direct slecht, maar het wordt zorgelijk als het een gewoonte wordt die meerdere keren per dag voorkomt. Ongemerkt krijgt de consument dan teveel lege calorieën (lees: suiker) binnen. Wanneer dezelfde consument dan ook nog weinig in beweging is kan dat al snel leiden tot overconsumptie.
Slowfood (lees: naturelle voedingsmiddelen) en in dit geval de melkdranken zonder smaakje zijn nu nog voor iedereen beschikbaar, maar het lijkt erop alsof het aanbod gaat afnemen. Om dat tij te keren dient er aan de alarmbel getrokken te worden. Daarvoor zijn alle consumenten verantwoordelijk voor, maar we (de voedingskundiigen en andere preventiewerkers) moeten ze hier wel op wijzen, want de overheid trekt zich steeds verder terug.
Groet
Anneke Palsma

7 August 2013 12:42


Marike

Anneke, dank voor het uitzoeken en het berichten hierover. Ik probeerde er via de supermarkt al achter te komen of het aan hen lag of aan Campina en ik heb op internet al eerder gezocht, maar niets gevonden.
Het fijnst zou zijn als we Campina toch weer kunnen overhalen, maar dat is kennelijk niet mogelijk.
Wat is nu het alternatief? Onze zoon drinkt geen melk (ivm eerder eczeem) en karnemelk vindt hij net wat te zuur. Ik wil voor dagelijks drinken beslist geen smaakje en beslist geen suiker of andere zoetmakers. Weet jij (of anderen) alternatieve (mild aangezuurde) dranken?

18 August 2013 08:42


Anneke Palsma

Marike, Allereerst bedankt voor je reactie.
Ik heb ook al gezocht naar een goed alternatief, wat qua smaak met de Biomild naturel overeenkomt, maar ik heb dat (nog) niet gevonden. Milde halfvolle yoghurt is wel een alternatief zuivelproduct, maar het is niet erg vloeibaar. Het is wel denkbaar dat het voor jouw driejarige zoon een alternatief kan zijn, waarbij eczeem voorkomen kan worden. Ik lees graag van je als je het gaat proberen wat het resultaat is.
Groet,
Anneke Palsma

18 August 2013 09:41