Zomaar wat vragen van sporters...

Welke voeding moet ik nemen voor, tijdens en na mijn training?
Ik ben krachtsporter en train minstens drie keer per week en denk dat ik wel voldoende eiwitten binnen krijg, maar wil dit graag checken. Kan dat?
Welke supplementen helpen het beste om langer door te kunnen gaan bij een duursportprestatie, zoals een marathon?
Wat is het verschil tussen een isotone sportdrank en een energydrink?
Bevatten alle energydrinks cafeïne?
Is creatine ook goed voor zwemmers?
Ik heb een hoog gewicht, terwijl ik veel sport gezond eet. Hoe zit het met mijn lichaamssamenstelling?
Mijn kind van 12 jaar sport een paar uur per dag, omdat hij gescout is door een grote club. Waar moet ik bij de voeding op letten?

Zomaar wat vragen waar sporters en hun ouders/verzorgers mee te maken hebben. Bij Palsma Sportvoedingsadviesbureau kun je terecht voor sportvoedingskundige begeleiding.

Waarom een voedingsadvies specifiek voor sporters?

Om sportieve prestaties te verbeteren kan meestal worden volstaan met een eenvoudig voedingsadvies, maar vaak is er nog meer winst te behalen door de inname van voedingsstoffen goed te timen rondom trainingen en wedstrijden. Sporters zoeken vaak hun heil bij voedingssupplementen, maar daarvoor geldt dat er veel kaf onder het koren is. Daarnaast is het belangrijk om werkzame supplementen op het juiste moment en op de juiste manier te gebruiken.
In de media koppelen sporters pech (lees: verlies) ook wel eens aan missers in de energie- en vochtinname en soms ook aan hun voedingsgewoonte. Daar valt dus nog een wereld te winnen, zowel voor de topsporter die op monidaal niveau bekend is, als voor de recreant die 3 x per week zijn of haar sporttenue aantrekt.

Supplementen? Alleen als het niet ander kan!

Er wordt een prestatieverbetering op een gezonde manier nagestreefd, dus zonder doping. Daarom wordt aan (top)sporters het gebruik van supplementen geadviseerd die op de lijst staan van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport als de basisvoeding niet toereikend is voor prestaiteverbetering en gezondheidsbescherming. Deze lijst is te vinden op de website van de Dopingautoriteit.
Palsma Sportvoedingsadviesbureau heeft geen belangen bij het adviseren van een specifiek merk van sportvoedingssupplementen, maar hecht veel waarde aan een persoonlijk aangepast voedingsadvies voor sporters waar ze zich goed bij voelen.

Waar wordt allemaal naar gekeken bij een sportvoedingsadvies?

In eerste instantie wordt er een globaal dagmenu samengesteld op basis van gewone voedingsmiddelen, waarbij rekening wordt gehouden met de voorkeuren en tegenzinnen van de sporter. Daarna wordt dit basisdagmenu heel specifiek aan de sportspecifieke inspanningen en het lichaamstype aangepast. Bij het geven van het sportvoedingsadvies wordt rekening gehouden met eventuele ziekten, medicijngebruik en leefregels zoals religieuze of andere overtuigingen en voorkeuren van de sporter die invloed hebben op de voedselkeuze. De bescherming en verbetering van de gezondheid van de sporter staat centraal.

Meting lichaamssamenstelling

Naast gewicht en lengte is ook lichaamssamenstelling belangrijk. Sporters streven vaak naar een specifiek gewicht, maar de verhouding tussen vetpercentage en de spiermassa is eigenlijk meer van belang voor de sportieve prestaie dan het lichaamsgewicht. Daarom kan naast het voedingsadvies ook een analyse worden gedaan van de lichaamssamenstelling door middel van metingen volgens de ISAK-methode

Welke sporters kunnen hier terecht voor advies?

In principe kunnen alle sporters van alle niveaus en leeftijden hier terecht. Dus het is bedoeld voor kracht-, duur en spelsporters op recreatief en topniveau, fitnessers, jonge (aankomende) topsporters en talenten en ouders van sportende kinderen die een sportvoedingsadvies willen voor hun sportende kind.

Meer weten?

Neem gerust contact op.