Dilemma's van de sportvereniging

Onze sporters komen altijd vroeg in de avond trainen. Nu klagen de ouders dat hun kind te weinig tijd heeft om op de trainingsdagen een warme maaltijd te gebruiken. Hoe kunnen we dit oplossen?
We willen eigenlijk wel wat meer gezonde voedingsmiddelen en maatlijden aanbieden voor onze sporters, maar moeten we dan stopen met de tosties en snack Hawaï?
We zien regelmatig jonge sportertjes met energydrinks waarin cafeïne zit. Is het raadzaam om dit in ons assortiment op te nemen?
Hoe gaat jouw sportvereniging hiermee om?

Ook een sportvereniging krijgt te maken met vragen over voeding. Dat kunnen vragen zijn van sporters, maar ook van het bestuur, ouders en begeleiders rondom de (jonge) sporters, zoals trainers, masseurs etc.

Waarom een sportvoedingsbeleid voor sportverenigingen?

Ouders vragen vaak of de trainer voedingsadviezen kan geven. Als er een grote groep is, kan het zinvol zijn om een groepsvoorlichting over sportvoeding gericht op een specifieke leeftijdscategorie te organiseren. Hiervoor kan een beroep gedaan worden op Palsma Sportvoedingsadviesbureau. Voor de individuele sporter waarvoor meer specialistische aandacht nodig is, omdat hij of zij een speciaal dieet volgt vanwege ziekte en/of medicijngebruik kan een beroep worden gedaan op Palsma Sportvoedingsadviesbureau, zie ook bij sporters.
Naast het sporten zelf heeft de sportvereniging ook een sociale functie en een groot deel van de onderlinge contacten vinden plaats in de sportkantine. De meeste mensen sporten voor het behoud of verbeteren van hun gezondheid. Dan is het natuurlijk raadzaam om ook het eten en drinken rondom het sporten goed aan te passen om het positieve gezondheidseffect dat door sporten wordt bereikt te bestendigen. Voor en na de trainingen en wedstrijden wordt er vaak iets gegeten en gedronken, maar is het aanbod in de sportkantine wel goed afgestemd op de behoefte en gezondheid van de sporters?

De gezonde en gezellige sportkantine

Het kan zinvol zijn om het assortiment in de kantine eens goed te bekijken. Uiteraard is het niet de bedoeling om gelijk het gehele assortiment te vervangen, maar meestal is met wat kleine aanpassingen al veel resultaat te bereiken. Voor veranderingen is het nodig dat er goed met elkaar overlegd wordt en wat de doelstelling is. Zo kan er bekeken worden of er voldoende mogelijkheden zijn om een gezonde keuze te maken? Is er naast de hoog energetische (sport)dranken, gewone frisdranken en zwak-alcoholische dranken ook gewone thee en koffie of mineraalwater te koop?
En hoe zit het met de hartige en zoete snacks? Is er bijvoorbeeld ook een "gewoon" bruinbroodje met beleg te verkrijgen. Er zijn best lekkere en gezonde alternatieven te verzinnen die ook goed verkoopbaar zijn. 

Voorlichting, informatie en teksten op maat

Het verenigingsblad en de website worden ingezet om leden en andere belangstellenden te informeren over allerlei lopende zaken. Wanneer je aan de slag gaat met het voedingsassortiment in de sportkantine en het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten over sportvoeding is het raadzaam om dit aan te kondigen. Als je een aantal specifieke sportvoedingsonderwerpen in je verenigingsblad of op de website wilt plaatsen kun je teksten op maat laten verzorgen door Palsma Sportvoedingsadviesbureau.
Heeft jouw vereniging vragen over het assortiment voor de gezonde en gezellige sportkantine, of wil je een voorlichtingsavond over voeding voor jonge sporters en/of hun ouders of een andere doelgroep binnen jouw vereniging organiseren?

Meer weten?

Neem gerust contact op.