Resumé

Opleiding en werkervaring

Anneke Palsma studeerde in 1979 af voor de HBO Voeding en Diëtetiek te Groningen, werkte in verschillende verpleeg- en zorginstellingen, daarna als diëtist in een psychiatrisch ziekenhuis. In 1996 volgde zij de opleiding post-hbo sportdiëtetiek van NOC*NSF. Om een meer wetenschappelijke onderbouwing van haar werk te krijgen volgde zij naast haar werk de studie Voeding en Toxicologie aan de Open Universiteit. Zij rondde deze opleiding in 2003 succesvol af en was betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten in het Erasmus MC te Rotterdam en in het AMC te Amsterdam.
Anneke haalde in 2012 haar ISAK Level 1 Certificaat voor het meten van de lichaamssamenstelling. In 2013 rondde ze ook succesvol de opleiding ISAK Level 2 af, zodart ze nu een volledige meting van de lichaamssamenstelling en bouw kan uitvoeren. Op basis daarvan kan zij een voedingsadvies geven afgestemd op lichaamsbouw, type en intensiteit van de sportbeoefening.
Anneke is van 2006 tot 2012 werkzaam geweest als beleidsmedewerker Preventie van de Dopingautoriteit en heeft veel presentaties, over hoe sporters onbedoelde en bedoelde dopingovertredingen kunnen voorkomen, gegeven aan (top)sporters en begeleiders rondom de sporters, waaronder ook fitnessinstructeurs en personal trainers en ze heeft ook lesmaterialen voor deze groepen ontwikkeld.
Naast haar eigen sportvoedingsadviesbureau is zij ook actief als secretaris en penningmeester van de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland en in de werkgroep Nutriëntenstatusbepaling van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Ze beoordeelt de nieuwsbrieven voor donateurs van het World Cancer Research Fund (WCRF) en ze beantwoordt voedingsvragen voor de Stichting Tegenkracht. Sinds 2012 ontwikkelt ze ook leermodules en examens voedings- en dieet leer op MBO, HBO en post-HBO-niveau bij de NCOI. Daarnaast is zij sinds december 2014 verbonden als hofddocent aan de HBO Voeding en diëtetiek van het NTI.

Sportvoedingskundige begeleiding en eigen activiteiten

Zij is sinds 2006 betrokken bij de advisering over de voedingskundige teksten van de website www.eigenkracht.nl. Ze is vanaf juli 2006 tot en met januari 2009 in haar vrije tijd hoofdredacteur van de website www.afslanktop10.nl. geweest. Op deze website werden recensies gegeven van afslankboeken. Naast haar werk begeleidde ze recreatieve marathonlopers en ze heeft gedurende twee opeenvolgende jaren de sportvoedingskundige begeleiding van een RoParunteam verzorgd. Momenteel begeleidt ze kracht- duur- en spelsporters en verzorgt ook columns voor verschillende tijdschriften.
Sportief gezien was ze vroeger vooral actief in het fietsen van lange afstanden. Tegenwoordig staan het cardiofitnessen, skiën, zwemmen en wandelen meer op de voorgrond.
Sinds september 2011 heeft ze de begeleiding van sporters weer opgepakt en schrijft ze ook teksten zoals haar eigen blog en teksten voor Moving People van le Champion en voor anderen gericht op voeding en sport.

Palsma Sportvoedingsadviesbureau

Sinds 2011 is ze naast haar werk gestart met haar eigen sportvoedingsadviesbureau.
Ze begeleidt zowel top- als recreatieve sporters, teamsporters en fitnessers. Hierbij voert zij desgewenst ook metingen uit naar lichaamsbouw en samenstelling. Deze gegevens maken het mogelijk om het sportvoedingskundig advies nog beter af te stemmen op de individuele sporters en het type sport dat wordt beoefend.
Daarnaast schrijft ze teksten op (sport)voedingskundig gebied voor tijdschriften die door sporters en sportbegeleiders worden gelezen. Ook schrijft ze over oorzaken, preventie en behandelingen van overgewicht, andere voedingskundige onderwerpen en het overheidsbeleid op voedingsgebied. Ze bespreekt ook boeken over sportvoeding. Daarnaast ontwikkelt ze lesmaterialen op maat over (sport)voeding voor allerlei opleidingen en ze geeft workshops over (sport)voeding.

Zie ook haar LinkedInprofiel